W tym roku postanowiłam, zrobić własne naturalne soki z malin na zimę, co prawda z malin kupionych na rynku, ale w tym roku zasadziłam 8 krzaków więc w przyszłym roku, mam nadzieję zrobić sok z własnych malin. Przepis mam od mojej mamy.
Składniki:
1 kg malin
0.5 kg cukru
Ja go robiłam w sokowniku. Wsypałam 4 kg malin na jeden raz i każdy kg malin przesypywałam 0.5 kg cukru.
Słoiki i zakrętki należy wcześniej wyparzyć.
Sok wylatuje rureczką, do miseczki, możemy gorący sok wlać do słoiczka i zakręcić lub dla pewności pasteryzować, aj wykonałam dodatkowo pasteryzację na sucho w piekarniku, w 130 stopniach siedział sobie jeszcze 10 minut.
Soczek jest idealny, nie za słodki, pyszny i zdrowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz