czwartek, 16 stycznia 2014

Polędwica z gulaszem i makaronem. Na ostro i słodko

Jest to mój autorski przepis.
Polędwica z gulaszem i makaronem.Ostro i słodko

Składniki:
350 g polędwicy
ok.0.5 l. wody
mała cebula
3 ząbki czosnku
pół chili ( ja użyłam suszone)
3 łyżki oliwy
marchewka
1 gałązka rozmarynu
4 łyżki miodu
Makaron świderki Lubella 150 g
sól, pieprz do smaku
cukinia ( własny przetwór)
suszone pomidorki koktajlowe( własny przetwór)



Polędwice myjemy, kroimy w kostkę, następnie kroimy cebulkę i czosnek następnie wrzucamy wszystko na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na małej ilości oliwy, dodajemy gałązkę rozmarynu.Międzyczasie obieramy marchewkę , obieraczką do warzyw wykrawamy z niej cienkie paski, które marynujemy w miodzie z małą odrobiną wody.Gdy polędwica jest już lekko podpieczona, a cebulka z czosnkiem zarumieniona zalewamy wszystko 0.5 litra wody, wrzucamy suszone chili i gotujemy do miękkości. Międzyczasie możemy dolać wody, pamiętajmy o tym jednak że sos ma być gęsty. Marchewki z miodem wkładamy do garnuszka zalewamy wodą tak aby były przykryte i gotujemy przez 1 minutę odkąd woda zacznie wrzeć. Wodę na makaron gotujemy,solimy i dodajemy kapkę oliwy, jak zawrze wrzucamy świderki i gotujemy przez około 4-5 minut.  Na końcu gulasz z polędwicy doprawiamy solą, pieprzem do smaku, oraz dodajemy cukinie drobno posiekaną.Chwilkę jeszcze gotujemy i gotowe.Na talerz dajemy makaron polewamy gulaszem. Układamy na nim marchewki w miodzie i posypujemy suszonymi pomidorkami ( w moim wypadku suszonymi pomidorkami koktajlowymi z mojej działki, które przetworzyłam na zimę ,są bardzo słodkie)

W ten sposób marchewką w miodzie i pomidorkami koktajlowymi przełamujemy ostrość potrawy.Całość jest bardzo smaczna.Polecam






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz