czwartek, 30 stycznia 2014

Kurczak w jogurcie z polentą i chilli

Ponieważ gotowanie to moja wielka pasja i uwielbiam próbować nowych smaków, odważyłam się na zrobienie dania z polentą, tak mało znaną jeszcze u nas.co tu dużo mówić danie jest pyszne i zdrowe. Bardzo aromatyczne.Polecam.

Czas przygotowania: 40 minut

Kaloryczność: 500 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki:
Kurczak
300g pokrojonej piersi z kurczaka
100 ml bulionu z kury
1 cebula ( posiekana )
1 ząbek czosnku ( zgnieciony )
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka chili płatki ( suszone)
Sól i pieprz do smaku
Polenta
3 łyżki jogurtu
2 szklanki drobnej Polenty
6 szklanek wody
4 łyżkii oliwy z oliwek
1 1/ 2 łyżeczki suszonego estragonu
sól i pieprz do smaku
kilka listków rukoli
Przygotowanie :
1 . Dodać posiekaną cebulę i oliwę z oliwek na patelnie, na średnim dużym ogniu
2 . W międzyczasie ugotować  6 szklanek wody w osobnym naczyniu i dodać polente , sól, pieprz , estragon i oiliwę z oliwek , gotować na na średnim ogniu i mieszać , aby zapobiec przywarciu polenty.Po 5 minut zdjąć  z palnika i przykryć na 10 minut .
3.Kładziemy na talerzu, najpierw polentę, następnie rukolę i na wierzch kurczaka, którego polewamy jogurtem. Smacznego!
powoli podsmażyć, aż cebula zacznie być lekko złoty . Dodać czosnek i kurczaka i . Teraz dodać bulion z kury i pozostawić na wolnym ogniu , dodając suszone płatki chili , sól i pieprz . Gotować 10 minut na małym ogniu aż większość wody wyparuje .Wymieszać z jogurtem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz