niedziela, 9 lutego 2014

Sushi w kształcie serca



Sushi w kształcie serca.





Sushi w kształcie serca.
SKŁADNIKI :na ryż

1 szklanka - ryż do sushi

3 łyżki - ocet ryżowy

1 łyżka białego cukru

1 łyżeczka soli 
0.5 łyżeczki sosu sojowego
woda


Sposób przygotowania ryżu :

1. Do średniej miski z ryżem wlewamy zimną wodę, płukamy ryż, po czym przecedzamy.

2. Do garnuszka wsypujemy jedną szklankę wcześniej przepłukanego ryżu do sushi oraz 1 ¼ szklankę zimnej wody. Całość moczymy pod przykryciem przez 30 minut.

3. Po namoczeniu, ryż doprowadzamy do wrzenia. Gdy ryż się zagotował, gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.

4. W międzyczasie przygotowujemy zaprawę octową. Do średniego garnka wlewamy ocet ryżowy,pół łyżeczki sosu sojowego, łyżeczkę soli oraz łyżkę cukru. Całość podgrzewamy mieszając, do czasu, aż cukier się rozpuści, po czym odstawiamy na bok do wystygnięcia.

5. Po upływie 15 minut, wyłączamy ogień i odstawiamy ryż pod przykryciem, do wystygnięcia na 10 minut.

6. Po 10 minutach, ryż przekładamy do miski, rozprowadzamy go równomiernie, a następnie polewamy wcześniej przygotowaną zaprawą octową. Całość mieszamy, po czym chłodzimy. Tak przygotowany ryż jest gotowy do użycia w sushi.
SKŁADNIKI: do Sushi
100 -gram łososia
pół  - avocado
kilka listków -sałatki zielonej
kilka paseczków - papryki
kilka paseczków- ogórka zielonego
wasabi - cienka warstwa
nori - suszone glony - 2 sztuki
imbir - marynowany - dla oczyszczenia kubeczków smakowych
Smakowita Pajda - z ziołami ogrodowymi- smalczyk w 100% roślinny - 3 łyżki

Przygotowanie Sushi i składników:
Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko.Moczymy często ręce, w połowie ryżu, układamy składniki. Następnie, bierzemy na palec niedużo wasabi i smarujemy nim w jednej linii ryż tylko raz na szerokość palca.
Teraz zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem, rolujemy do końca przesuwając matę w górę.
Ja wolę podmsażyć łososia i robię to na Smakowitej Pajdzie - z ziołami ogrodowymi - smalczyk w 100% roślinny. Łosoś jest wtedy smaczniejszy, bardziej aromatyczny i delikatniejszy.

Ostrym nożem, kroimy rolkę na niewielkie części.Podajemy z imbirem który oczyszcza kubki smakowe i za każdym razem lepiej czujemy wszystkie smaki.Gotowe
Ja dodatkowo spłaszczyłam Sushi i wyszedł mi kształt serca.

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie... pysznym naturalnym , pełnym aromatu smakiem z ziołami ogrodowymi, na dodatek BEZ KONSERWANTÓW, co dla mnie , jest bardzo ważne gdyż uwielbiam eko produkty. Dodatkowo Smakowita Pajda - smalczyk w 100% roślinny, smakuje wspaniale, przypomina mi dzieciństwo kiedy to babcia robiła taki pyszny smalczyk, a ten jest równie wyśmienity jak babciny.






Biorę udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

3 komentarze: